Oare cum putem să schimbăm ce nu ne convine într-o țară? Cu petiții, proteste sau procese în instanță? Eu nu cred asta și de aceea am ales să nu-mi duc lupta în stradă, ci să aduc zilnic o schimbare prin comunitățile pe care le creez și prin povești. Lucrurile bune se întâmplă atunci când oamenii se adună într-o comunitate locală și spun povești despre ce le vine greu. Toate pornesc de la o întrebare. Apoi oamenii răspund și își dau seama că se pot uni în comunități să schimbe ceva ce nu le place. Trebuie să fii curios, curajos și să știi să asculți. Oamenii sunt valoroși, au povești de împărtășit care contribuie la comunitate. Fiecare om merită să fie auzit. Oamenii curioși devin reporteri de cartier. Când îi ascultăm pe oameni, le dăm energie și putere. Asta e magia comunităților, a poveștilor și a ascultării dintr-un spațiu sacru.
Pentru mine este foarte important să nu mai așteptăm să ni se întâmple lucruri, ci să fi proactivi și să începem cu lucruri mici, zilnice ca să aducem o schimbare. Așa că îndemnul meu este către evoluție, nu către revoluție! Întrebarea pe care mi-o pun zilnic este cum pot să fac lumea un loc mai bun. Un loc al bucuriei, al conectării, al prieteniei. Un loc care nu se concentrează pe individualizare, ci pe comunitate, care ne învață că pentru a avea, nu trebuie să iei, trebuie să dai. Iar răspunsul mi-este clar: prin comunități proactive și povești inspiraționale pentru că oamenii au înțeles că împreună au o șansă de a schimba ce nu le place la viața pe care o trăiesc și spiritul de comunitate revine.
M-am întâlnit cu sute de bloggeri din 2012 până acum, atât din București, cât și din țară, și mulți au impresia că nu pot să adune în jurul lor oameni împreună cu care să schimbe ceva. Mai ales cei care sunt din orașe mici.
Comunitate locală. Recomandări dacă vrei să construiești una
- Dacă ești blogger, creează o comunitate de cititori în orașul tău. Brand-urile îi vor tocmai pentru comunitatea locală.
- Fă parteneriate media pentru evenimentele culturale și educaționale ca să promovezi zona.
- Generează subiecte și campanii cu ce vrei să îmbunătățești la nivel local.
- Susține afacerile locale care încurajează antreprenoriatul autohton.
- Ține workshop-uri pe domeniul tău de interes la bibliotecile din oraș și/sau la casele de cultură (când va fi totul safe din nou).
- Mergi la pas prin oraș și găsește subiecte. E un bun exercițiu de mindfulness. O să vezi afișe, bannere, anunțuri, târguri, expoziții, oameni (află-le povestea), parcuri dezafectate și tot așa.
- Fă-ți o comunitate de bloggeri/antreprenori/freelanceri din zonă.
- Adună alături de tine oameni cu care poți să fii compatibil și să pornești o mișcare ca să îndrepți unele nereguli din orașul tău sau să schimbi mentalități întro nișă sau pur și simplu să oferi o ată perspectivă asupra unui produs sau a unui serviciu.
- Întâlnește-te cu cititorii/clienții momentan online, oferă-le newslettere cu informații utile pentru ei, oferă-le resursele de care au nevoie și cere de la ei feedback ca să-ți construiești mai departe business-ul ancorat în nevoile pieței.
- Nu încerca să vinzi produse, servicii sau texte în comunitate. Oamenii nu citesc articole, oamenii citesc oameni. Oamenii nu cumpără produse, cumpără transformare, emoții și povești.
- Poți să-ți faci subgrupuri pe zone de interes dacă cititorii sau clienții tăi sunt în arii diferite ca să poți să vorbești targetat pe limba lor.
- Pune succesul colectiv mai presus de succesul individual și fii convins că o comunitate nu este despre tine, cu despre adaptarea ta la nevoile oamenilor, este despre cum poți să le îmbunătățești viața prin harul și misiunea ta.
- Oamenii sunt cel mai puternic canal de comunicare, crede în ei, în puterea comunității tale și în #PutereaLuiÎmpreună.
- Unește-i pe oameni, oferă-le din experiența, cunoștințele și relațiile tale și alături de ei propune-ți să faci evoluție, nu revoluție.
- Nu ataca oameni, nici idei, nici concurența
- Nu te angaja în conflicte.
- Mergi pe drumul tău, spune-ți povestea cu empatie și vulnerabiltate și oamenii care rezonează cu tine vor veni singuri, nu este nevoie să-i vânezi. Începe cu ei. Cu câți sunt. Eu am început comunitatea Digital Parents Talks cu 6 bloggeri. Acum suntem 550. Dacă tot nu crezi că poți să crești într-o comunitate și poți să faci diferența în orașul tău, iată ce realizări au avut bloggerii din comunitatea DPT punând în practică ce am scris mai sus și ce au aflat la școala de blogging:
- Am făcut primele campanii non branded în care am simțit sprijinul comunității de bloggeri.
- Am inițiat o petiție online pentru reconstruirea parcurilor în orașul Brăila și am mers în audiență la primărie pentru a atrage atenția autorităților asupra acestui aspect.
- Am înființat Clubul Părinților Pre(a)ocupați de Lectură – club de carte
- Am reușit să reparăm două parcuri pentru copii, am strâns cadouri, bunuri pentru copiii săraci dintr-un sat din Teleorman, am reușit să facem dezinsecție în școală
- Am publicat o carte de rețete.
- Am reușit să strâng 20 de torturi pentru niște copii săraci dintr-o parohie în doar câteva minute, a fost extraordinar cum s-au mobilizat oamenii.
- Am participat la o campanie dedicată bolilor rare.
- De ziua mea, am invitat comunitatea de mame și pe cei apropiați să vină să doneze sânge în loc de cadouri.
- Am încercat să formez un grup de părinți pentru crearea unei grădinițe noi în sistem Waldorf
- Am făcut acțiuni legate de promovarea lecturii în rândul copiilor: ateliere publice, în școli, donații de cărți către grădinițe și asociații, lobby pentru lectură și împrumutul/achiziția de carte.
Dacă tot nu ești convins de #PutereaLuiÎmpreună, hai să stăm de vorbă! Scrie-mi pe adresa hello@ananicolescu.ro.