Intrasem acum câțiva ani într-un proces spiritual ca să-mi repar relația de cuplu și eram convinsă că acolo am de lucrat ca să fiu fericită. Când mi-a venit rândul la constelații familiale, cea care ghida grupul, o femeie de vreo 70 de ani, venită special în România pentru grupul format, mi-a spus că în niciun caz nu o să lucrez pe relația de cuplu, ci pe relația cu părinții. De acolo pleacă tot, mi-a zis.
Mi-am amintit de întâmplarea asta când am fost cu fetele la premiera filmului Roșu aprins, un film distractiv educativ despre relația mamă-fiică, un roller-coaster emoțional. M-am pus în pielea lui Meilin Lee, o tânără de 13 ani încrezătoare, ușor naivă, înconjurată de un grup de prieteni, cu un palmares admirabil la școală și o relație mai bună decât media cu familia ei. La prima vedere, Meilin – Mei pentru prietenii ei – are toate motivele să se aștepte la un traseu lin de-a lungul școlii gimnaziale. Dar, după cum punctează regizorul Domee Shi, nu așa decurge viața pentru majoritatea tinerilor de 13 ani. „Mi-am dorit foarte mult să explorez conflictele unei adolescente, să aprofundez felul în care se frământă între a fi o fiică bună și a-și îmbrățișa adevăratul sine dezordonat.”
„Roșu aprins”, desprinderea de părinți și transformarea proprie
Ming, mama ei protectoare, chiar ușor dominatoare, nu este niciodată prea departe de fiica ei – o realitate cu care Mei nu se împacă deloc. Am simțit exact zbaterea lui Mei, între a o mulțumi pe mama ei perfecționistă, a nu o dezamăgi și adevărul de sine, creșterea, faptul că evolăm diferit și că așteptările părinților nu coincid cu ale copiilor.
Filmul explorează și sursele pentru care mama lui Mei impunea anumite standarde. Pe de-o parte tradiția, pe de altă parte, relația cu mama ei, adică bunica lui Mei, la rândul ei, perfecționistă. Care e sursa acestui perfecționism în familia lor? Protecția. Când ajungeau la adolescență, femeile din familia lui Mei, când treceau prin emoții puternice, se transformau într-un uriaș panda roșu. La fel și Mei. Singura modalitate de a se transforma înapoi într-o fată este să respire adânc, să se calmeze și să-și controleze emoțiile.
„Roșu aprins”, integrarea emoțiilor în două etape
Analogia este minunată, cu toții ne transformăm când nu ne conștientizăm, nu ne procesăm și nu ne integrăm emoțiile. Iar filmul tratează acest subiect în două etape:
- Ca să evite să se transforme într-un panda roșu la școală, părinții o învață să-și controleze emoțiile și să rămână calmă. Apoi o testează pe ambele paliere de emoții: atât cele de fericire, încântare, entuziasm, cât și pe cele de frică, furie, dezamăgire.
- Adevărata integrare are loc atunci când Mei își procesează emoțiile acceptând cine este, nu încercând să nege moștenirea de familie ca să se integreze în rigorile societății. Iar acest fapt face trimitere la vezi cine ești cu adevărat, sărbătorește acest lucru și include în viața ta de zi cu zi unicitatea ta.
„Roșu aprins”, un film despre moșteniri spirituale, desprindere și acceptare
Lui Mei îi este dată șansa, ca printr-un ritual, să scape de transformarea în Panda atunci când emoțiile sunt puternice. Aceeași șansă le-a fost dată, de-a lungul timpului, tuturor femeilor din familia ei și ele au acceptat-o. Însă nu și Mei. După o discuție cu tatăl ei și o luptă de putere și de transformare cu mama ei, adolescenta hotărăște să-și păstreze panda-ul, să accepte cine este și să fie în legătură spirituală cu străbunica ei care a invocat spiritul unui panda roșu în vreme de război, să-și apere copiii și satul. Atunci a fost o binecuvântare, dar pe măsură de vremurile s-au schimbat, acesta a devenit un inconvenient și o formă de inadaptare la societatea modernă.
„Roșu aprins”, un film despre noi toți
Este vorba despre acel moment din viața noastră când încercăm să ne dăm seama cine suntem. Avem o fată care este sfâșiată între familia și prietenii ei și care descoperă că nu este deloc cine credea că este. Și mai avem mama a cărei fiică este brusc interesată de muzică ciudată și de băieți – o mamă care se luptă ca fiica ei să devină ceea ce trebuie. Este o temă universală, indiferent dacă ești părintele, copilul sau poate ambele., spune Lindsey Collins, producătorul filmului.
„Turning Red / Roșu aprins” este distribuit de Forum Film România în format 3D si 2D, variantele dublat și subtitrat. Mergi să-l vezi, mai ales dacă ai copii preadolescenți și adolescenți.
Iar dacă te întrebi de ce am scris despre un film cu adolescenți când eu vorbesc despre comunicare și emoții în business, ei bine, pentru că relația cu mama și cine am devenit în urma ei, ce idei ne-am format despre noi și despre lume, cum ne-am modelat în adolescență, asta ne influențează viața, relația cu partenerul, cu copiii, cu colegii, colaboratorii și ne conduce în business să luăm anumite decizii. Integrează relația cu mama și vezi ce transformări se produc în viața ta și în business-ul tău!
Sunt aici să te ghidez!
Să fie pace în suflet și în lume,
Ana